Qrcze za cholerę nie można dostać owych diod. Gdzie można dostać białe i czerwone za rozsądną cenę. Może ktoś mieszka w miejscowości gdzie znajduje się dobrze zaopatrzony sklep z częściami elektronicznymi. Dajcie znać. Poratujcie.
----- Złota L&K by MASTERS ---
__uuufffff cóż to była za maszyna____
wejdzicie na allegro.pl, w dziale telefonia gsm, akcesoria gsm, akcesoria, czesci zamienne i tam powinniscie znalesc dzial diody - tam jest duzy wybor i diody za grosze, sam kiedys tym handlowalem, no ale teraz juz nie ma takiego popytu na to jak kiedys... pare lat temu przerabialem liczniki i wlaczniki w octavce, pamietam ze dawalem diody smd o rozmiarze 0603 i w sumie wszystko swiecilo ladnie, ale latwiej bedzie Wam z wiekszym rozmiarem, bo 0603 sa dosyc male, jak bedziecie kupowac to bierzcie 0805, powinno ulatwic lutowanie niewprawionym.
[ Dodano: Czw 25 Sty, 07 03:59 ]
Czy takie drogie... ? wrzucam Wam przykladowe oferty przypadkowego allegrowicza
Tylko czy jest sens wymieniac wskazowki, skoro zmiana podswietlenia daje lepszy efekt?
O właśnie i o to chodzi, chociaż osobiście skłaniam sie jednak do rozwiązania hybrydowego, czyli wskazowki => folia do banerów swietlnych + mod diodek, w dzien jest kolorek folii w nocy dodatkowo swiatelko. Przy starannym oklejeniu IMHO ładniej wygladaja niż ori, ale to tylko moje zdanie.
[ Dodano: Czw 25 Sty, 07 05:05 ]
Zamieszczone przez Fleishmachine
bo 0603 sa dosyc male, jak bedziecie kupowac to bierzcie 0805, powinno ulatwic lutowanie niewprawi
A czy nie sa to obudowy w soczewka skupiającoa? one maja mały kąt świecenia ok 15'. Testowałem takie i nie byłem zadowolony z efektu. PLCC2 jest obudową bezsoczewkową o kacie swiecenia ok 120st. Oczywiscie rożnica w cenie znaczna na korzyść 0603 / 0805
wejdzicie na allegro.pl, w dziale telefonia gsm, akcesoria gsm, akcesoria, czesci zamienne i tam powinniscie znalesc dzial diody - tam jest duzy wybor i diody za grosze, sam kiedys tym handlowalem, no ale teraz juz nie ma takiego popytu na to jak kiedys... pare lat temu przerabialem liczniki i wlaczniki w octavce, pamietam ze dawalem diody smd o rozmiarze 0603 i w sumie wszystko swiecilo ladnie, ale latwiej bedzie Wam z wiekszym rozmiarem, bo 0603 sa dosyc male, jak bedziecie kupowac to bierzcie 0805, powinno ulatwic lutowanie niewprawionym.
[ Dodano: Czw 25 Sty, 07 03:59 ]
Czy takie drogie... ? wrzucam Wam przykladowe oferty przypadkowego allegrowicza
bo 0603 sa dosyc male, jak bedziecie kupowac to bierzcie 0805, powinno ulatwic lutowanie niewprawi
A czy nie sa to obudowy w soczewka skupiającoa? one maja mały kąt świecenia ok 15'. Testowałem takie i nie byłem zadowolony z efektu. PLCC2 jest obudową bezsoczewkową o kacie swiecenia ok 120st. Oczywiscie rożnica w cenie znaczna na korzyść 0603 / 0805
Tak, 0805 sa z soczewka, nie wiem jaki maja kat swiecenia, ale rownomiernie oswiecily tarcze - swojego czasu setki diod montowalem w telefonach, wiec uzylem i tych do licznikow z racji tego ze mialem je pod reka, zreszta nie wiem czy 5 lat temu byl wybor w innych diodach. Nie znam modelu tych diod o ktorych piszesz, ale jesli maja one taki szeroki kat widzenia to lepiej zainwestowac w diody, na pewno lepiej bedzie to wygladac niz w przypadku 0805
PLCC2 lub oznaczenie 13xx to jest typ obudowy - bez soczewki o kacie swiecenia ok 120 st, tylko tyle. Co do podswietlenia tarcz to soczewkowe sie moze i tez sprawdza natomiast do wskazowek raczej nie - pojawial sie efekt paskow jasnych i ciemnych.
natomiast do wskazowek raczej nie - pojawial sie efekt paskow jasnych i ciemnych.
ale chyba nie jest to tez taki mocno widoczny efekt, mi nie rzucilo sie to w oczy. zreszta, przy 0603, 0805 jak i 1206 jest tez tak, ze maja rozne katy swiecenia, jak ja kupowalem diody w hurtowni GSM to nigdy nie podawali zadnych parametrow i wygladalo to tak ze jedna seria trafila sie taka ze kat swiecenia byl niewielki, nawet nierownomiernie podwietlalo wyswietlacz LCD w telefonie, a byla i taka seria ze kat mialy szeroki i moc tez ladna.
Fleishmachine, puknij fotkę podswietlonych zegarów ale w ciągu dnia czyli jak jest jasno.
w ciemnosciach mnie nie interesuje :szeroki_usmiech
z checia bym pyknal fotke, ale nie mam czego ja mam zieloniutkie podswietlenie, a to co przerabialem to bylo jakis czas temu w innej octavce - koles kiedys wstawil sobie climatronic z panelem od VW i zeby mu sie wszystko zgralo, to podstawietlenie zegarow jak i wszystkich przyciskow chcial miec jak w VW... ladnie to wyszlo, w sumie z zegarami nie ma az tak duzo pracy, z przyciskami strasznie sie nameczylem - poczatkowo chcialem to samo zrobic u siebie, ale... chyba znacie pojecie: lenistwo
DirkDiggler, jak dla mnie czerwien jest troche drazniąca dla oczu. ale to jest moje zdanie. wyszło gitara ja sie chyba skusze wymienie moje blue LEDy na blue SMD
Wymienialem diody w szafie na KA3528SURCK ( te czerwnonasne ) i po wlutowaniu dokladnie 9 sztuk ( czerwone wskazowki + czerwony koniec rpm ) szafa wyswietla :
godzine na lewym, O.L na prawym ( chyba cos takiego ) wysietlaczach
oraz nie pala sie wlutowane diody ;///
Co sie moglo stac?
Ok ... udalo sie ;P
Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
Wymienialem diody w szafie na KA3528SURCK ( te czerwnonasne ) i po wlutowaniu dokladnie 9 sztuk ( czerwone wskazowki + czerwony koniec rpm ) szafa wyswietla :
godzine na lewym, O.L na prawym ( chyba cos takiego ) wysietlaczach
oraz nie pala sie wlutowane diody ;///
Edytnalem juz tamten post i wstawilem foty z pracy koncowej
Co do awarii ... ( :diabelski_usmiech ) to bylo chyba ciut za duzo piwa ;D
Pomylilismy polaryzacje, bo na ori diodach byla odwrotna w stos. do Kingbrightow. Co do wyswietlacza, metal byl nie do konca docisniety, i stad dziwne jego wskazania ;D
Wszystko dziala sprawnie. W ciagu tego tygodnia moze zrobie blue na zegarach do konca i wstawie reszte diod. W zwiazku z tym prosba o faq jak dobrac sie do diod w przyciskach baku/asr/nagrzewania tylniej szyby, a takze czy panel sterowania rozbierac od dolu? ( mini torxy ) rowniez tez potrzeba odpowiedzi jak dobrac sie do potencjometra i poziomowania swiatel ... totalnie nie wiem z ktorej strony to wycisnac na zew.
I jeszcze drobny problem bedzie z rozwiazaniem przyciskow do nawiewu, ale tu juz mam drobny projekt wlasny
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
ja sie chyba skusze wymienie moje blue LEDy na blue SMD
NICO21: wrzuciles zwykle LEDy do zegarow?
MISIEK: pokretlo od swiatel jest na zatrzaskach, ja je zawsze podwarzalem szerokim plaskim srubokretem, zaczynalem od dolu, a pozniej chyba od gory - metoda macajewa przyciski od szyb baku itp - jak wyciagniesz radio to od spodu dobieraj sie do przyciskow, wyjda bez problemu. Z przyciskami raczej nie bedziesz mial problemu, wszystkie przyciski sa na zatrzaski, nie pamietam juz jak tam bylo, ale chyba w pokretle od swiatel sa diody smd, a reszta ma zwykle LEDy... a i jeszcze cos mi sie przypomina ze ktorys przycisk mial sprezynki z ktorymi mialem problem przy skladaniu, chyba ten od szyby. jesli masz climatronic to i problemu w tej czesci nie powinienes miec, ale jesli masz pokretla to nie wiem jak rozwiazac problem w tej sytuacji, sam sie glowkowalem nad tym i do niczego nie doszedlem. kiedys w astrze jak przerabialem podswietlenie, to zrobilem plytki w ksztalcie tych kolek na panelu nawiewu, na plytce oczywiscie wytrawilem sciezki, na ktorych rowno rozmiescilem LEDy, bylo duzo roboty, nie bylo jak tych ringow przykleic od spodu, ostatecznie udalo sie to zamontowac, ale efekt koncowy nie zadowal mnie - chociaz gosciowi ktoremu to robilem podobalo sie bardzo. nie wiem jak to wyglada w Octavce, moze wstawienie zarowek wystarczy
1. Zdejmujesz delikatnie ramkę rozpoczynając od dolenej krawędzi czyli od strony popielniczki. Dobrze jest otworzyć popielniczkę by paluchy wetknąć. Panel jest na zatrzaskach więc nic nie trzeba odkręcać.
2. Po zdjęciu panela masz dostęp do przycisków, które wysuwasz podważając nożem bądź płaskim wkrętakiem. One są na wcisk więc wyjdą spokojnie. Każdy przycisk osobno.
3. Rozłączasz kostkę i przycisk twój.
4. A w środku dioda nieco mniejsza niż 3mm (jeśli masz diody 3mm z kołnieżem trzeba będzie kołnież zeszlifować).
2. Po zdjęciu panela masz dostęp do przycisków, które wysuwasz podważając nożem bądź płaskim wkrętakiem. One są na wcisk więc wyjdą spokojnie. Każdy przycisk osobno.
3. Rozłączasz kostkę i przycisk twój.
No tak, ale ja dostaje sie juz do wnetrza przycisku, problem zaczyna sie dla mnie, w jaki sposob dobrac sie do plytki ;/
Komentarz